İçeriğe geç

Ubuntu 13.10’da ADB ile Turkcell T40’a Ulaşmak

Dün aldığım Turkcell T40’ı hemen kurcalamaya başladım. Asıl ihtiyacım, Android uygulama geliştirme olduğu için doğal olarak DDMS’e (Dalvik Debug Monitor Server) dalıp cihazı incelemeyi ve geliştirdiğim basit uygulamaları çalıştırmayı denedim. Tabi hatalar hemen baş gösterdi 😀

Sıkıntılı durum şuyduki, ADB (Android Debug Bridge) sunucusu cihazımı düzgün bir şekilde tanımıyordu. sdk/platform-tools klasörü içinden adb’yi manuel çalıştırdığımda da bir şey değişmedi:

Çoğu sitede ADB sunucusunu kapatıp tekrar açmanın sorunu çözdüğünü söyleniyor. Ama Debian/Ubuntu temelli sistemler için bu yeterli değil maalesef. Sorunun çözülmesi için ADB’nin yetkili kullanıcıyla (root) açılması gerekiliyor. Örneğin şu şekilde denendiğinde cihaz düzgün olarak gözüküyor ve uygulamalar çalıştırılabiliyor:

Yalnız bu yöntemdeki sıkıntı da şu ki, sunucuyu her seferinde sudo ile yetkilendirilmiş kullanıcı olarak açmak gerekiyor. Bunun da çözümü şöyle: Dosya sahipliğini tamamen  root kullanıcısına veriyoruz ve dosyayı kendi grubumuzdan da çalıştırılabilir hale getiriyoruz. Kullanıcı adı yazan yere kendi kullanıcı adınızı yazın ve komutları verin. (Örneğin: sudo chown root:marjinal1st adb) Ve dikkat edin: Bu komutların hepsini sdk/platform-tools klasöründen veriyoruz:

Bu şekilde yaptıktan sonra dosyayı manuel çalıştırdığımızda da otomatik olarak root kullanıcısıyla çalışacak. Dolayısıyla uygulama çalıştırmak veya DDMS’den bakmak için ekstra bir şey yapmaya gerek olmayacak.

Tarih:Genel