İçeriğe geç

FreeBSD’de RVM ile Ruby Kurulumu

Geçenlerde Digitalocean’ın droplet seçeneklerine FreeBSD’yi eklediğini gördüm. Acaba nasıldır, kullanımı ne gibidir diye merak edip, Vultr’daki bir hesabımdan (DO’dan kredileri harcamak istemiyorum.) bir FreeBSD makinası oluşturdum ve kullanmaya başladım. Genel hatlarıyla GNU/Linux’la çok benzer olsa da, ufak tefek bazı detaylarıyla farklılaşıyor FreeBSD. Özellikle de Ports Collection sistemi çok ilgi çekici.

freebsd-logo

Sistemi kurduktan sonra ilk işim, geliştirme için araçlar kurmak oldu. Genellikle Python için yorumlayıcıyı doğrudan paket veya port olarak kurup pip ve virtualenv ile paketlerimi kurarım fakat, Ruby ve gemler için daima RVM ile derleme yorumlayıcı kullanıyorum.

GNU/Linux sistemlerinden bildiğim şu komutla hemen hızlıca RVM’i kurayım dedim:

Ve olmadı, hem de çok basit bir sebeple: bash yüklü değil. Yıllardır GNU/Linux’da bash’in yüklü gelmesine alıştıktan sonra oldukça garip geldi bu durum bana. Çözüm olarak ise eksik araçları elle kurmak gerekiyor. Bu noktada iki farklı çözüm yolu var; hazır derlenmiş ikili (binary) paketleri kullanmak veya ports collection sistemi üzerinden derleyerek kurmak. Her ne kadar uzun sürse de, ben şahsen derleyerek kurmayı tercih ettim. Yine de iki yöntemi de göstereceğim:

Hazır Derlenmiş Paket Kurulumu

Bu seçenek cidden çok kolay ve hızlı. Debian/Ubuntu sistemlerinden farkı yok denecek kadar basit.

Ports Collection Üstünden Kurulum

Bu seçenek ise biraz zaman alacak ama bu sayede tamamen derlenecek. Yani işlemciniz için en ideal derleme neyse, o şekilde derlenecek, ki bu da ekstra performans demek (çok abartı bir fark yok). Eğer sisteminizde ports collection kurulu değilse, şu iki komutla arşivi çekip kurun (kullanıcının sudo hakları olduğunu farzediyorum):

Şimdilik sadece üç paket kuracağız; bash, git ve curl (Normalde ben önceden kurmuştum curl’i ama varsayılan olarak yüklü gelmiyor). Sırasıyla kaynak kod klasörlerine geçip tek tek kuralım (curl sanırsam git ile beraber kuruluyor):

Bash için:

Git için:


Eğer daha önce ports collection üzerinden yazılım kurmadıysanız, dikkatinizi çekecektir: derlenecek ekstra modülleri de soruyor (bunları onaylamanız lazım) ve gerekli bağımlılıklar için de aynısını yapıp derliyor. Oldukça güzel bir sistem bence.

İşte şimdi RVM kurulumu yapılabiliyor. Şu komutu verelim:


Bu noktadan sonra RVM path ayarının yüklenebileceği bir shell’e geçmemiz lazım. Doğrudan bash komutunu verip kullanmaya başlayabilirsiniz:

Bunu yapınca bash kabuğunu açılacak ve .bashrc dosyasından RVM pathini yükleyecek. Bu noktadan sonra ya bash’i varsayılan kabuk yapmanız lazım, ya da source komutunu destekleyen bir başka kabuğu, örneğin zsh, kurmanız ve varsayılan yapmanız lazım. Burada şimdilik bash’de göstereceğim, tabi ben gündelik olarak zsh’ı kullanıyorum.


Ekrandaki Shell: seçeneğine “/usr/local/bin/bash” (tırnaksız) yazın ve kaydedip çıkın. Çıkarken parola sorabilir. Son olarak Ruby’yi kurmadan önce ufak bir şey daha yapmak istiyorum:


Bu komutla gem ayar dosyası oluşturduk ve döküman kurulmasın dedik. Özellikle Rails gemlerini kurarken dökümanlar çok fazla yer ve zaman harcayabiliyor. Şimdi Ruby’yi kurabiliriz. En güncel sürüm olan 2.2.0‘ı kuracağım:

Şimdi ise bilgisayarı bir seferliğine yeniden başlatın. Bu sayede bash veya zsh kabuğu, login özelliği ile çalışacak. Yeniden açıldıktan sonra şu komutu verin:


Bununla beraber 2.2.0 sürümlü Ruby kurulumu varsayılan hale geldi. Bu noktadan sonra istediğiniz gemi rahatça kurabilirsiniz, örneğin Rails:

Gem ayarlarında döküman kurulmasın diye seçenek bıraktığımızdan, gayet de hızlıca yükleyecek.
Tarih:Genel