İçeriğe geç

Akademik Bilişim 2015’in Ardından

Yazıya girmeden önce neden çok geç yazdığımı açıklama ihtiyacı hissettim: Son günlere doğru feci bir şekilde hastalandım ve zar zor toparladım. Tabi bir gıdım üşengeçlik de yok değil, Çanakkale’ye, evime kırk yılın başı geldim, hemen de geri gidicem, o yüzden hemen bir gezeyim-dolanayım, öyle halledeyim dedim.

Bu seneki Akademik Bilişim, artık sağır sultanın da duyduğu bir şekilde, Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nde yapıldı. Sağır sultan bile diyorum, zira yanlış bilmiyorsam ilk kez etkinlik için şehirde reklamlar verildi. 4 günlük kursları ve sonrasındaki seminerleriyle her yıl olduğu gibi yine dolu dolu bir hafta geçirdik ve geldik. Bu sene kurs ve kursiyer sayısı, diğer yıllara göre ciddi bir şekilde arttı. İlk defa ben de (geçen yılki asistanlığı saymıyorum) eğitmen olarak, iş arkadaşım İsmail AKBUDAK ile birlikte görev aldım ve “Python ile Oyun Programlamaya Giriş” kursu verdim.

ab2015-anadolu

Etkinliğin Eskişehir’de olması beni oldukça heycanlandırmıştı zira, herkesin övüp övüp bitiremediği meşhur öğrenci şehrine ilk kez geliyordum. Şehri nasıl bulduğumu falan anlatmayacağım, direkt yorumumu söylüyorum: ben burada yaşamak istiyorum arkadaş! 🙂 Önceki yıllarda Antalya’yı çok sevmiştim, Mersin’i oldukça güzel bulmuştum ama hiçbirisi bir Eskişehir değil. Eğer Akademik Bilişim etkinliği, yaz kampı gibi tek bir üniversiteye sabitlenmek istenirse ileride, kesinlikle Eskişehir’de olmalı, o derece.

Kursta 4 gün boyunca Python ile SFML ile nasıl oyun programlanacağını anlattık. Tam da beklediğimiz bir sayıda kişi katıldı, hatta o kadar gelmez bile diyorduk. Sınıfta normal katılımcıların yanı sıra bir de misafirimiz vardı ki, kendisi yanlış hatırlamıyorsam fizik mühendisi, sınıftaki herkesten daha da ilgili idi. Hatta konuları anlatırken, vektörlerle ilgili yaptığım hataları düzeltiyordu, fizik motoru entegrasyonundaki eksiklere de o koştu 🙂

Sınıfta konu anlatımını diyaloglaştırmak için elimizden geleni yaptık, arada sırada kursiyerlere “Sen söyle, bu ne?” diyip şaşırttık. Genel olarak ilgi yeterli seviyede de olsa, kursa biraz daha ilgi-odak toplamak için gün sonlarında beraber oyun oynadık ve havamızı da attık. Mortal Kombat’da da elimden geldiği kadar tokatlamaya çalıştım ama aramızda herkesi yamultan bir arkadaş da yok değildi.

ab2015-mk

Çeşitli örneklerle konuları pekiştirmeye çalıştık. Özellikle parçacık motoru örneği üstüne durup, mantığı güzelce oturttuk. Aynı örneğin, orjinal C++ örneğini gösterince aradaki performans farkına herkes şaştı kaldı. Zira aynı örnek Python’da 10 bin parçacıkla 20 FPS’de çalışırken, C++ örneği 100 bin parçacıkla 60 FPS’de çalışıyordu. Bunun yanında önceki örnekleri kendi zevklerine göre modifiye edenler de vardı:

ab2015-parcacik

ab2015-pong

Dolu dolu 4 günün ardından katılan herkese katılım belgelerini dağıttık. Ardından Mustafa hoca ile beraber topluca fotoğrafımızı çekindik. Mortal Kombat’da herkesi gaddarca yenen arkadaş da bu fotoda, isteyenler olursa direkt ifşa etmeyi planlıyorum.

ab2015-foto

Kursların ardından 3 gün boyunca seminerlerde gezinirim diye düşünmüştüm ama çok ağır bir şekilde üşüttüm ve doğru düzgün seminerlere katılamadım. O zamanı iyileşmeye harcayarak, son günün son oturumundaki sunumuma yetiştim. Kurs vakti oldukça güzel zaman geçirsem de, aynısı maalesef seminer günlerinde olmadı.
Tarih:Genel