İçeriğe geç

Arch Linux Maceraları

Arch Linux … GNU/Linux aleminin saygın dağıtımlarından biri. Ve benim için yılların hezimeti. Nedendir bilmem, yoksa beddua mı yedim birinden bilemem ama, hiç bir zaman beceremedim Arch’ı kurabilmeyi. İlla bi sorun çıkıyordu, yazılımsal olsun, donanımsal olsun, illa bir şey çıkıyordu ve pes ettiriyordu bana. LFS’ye bile söz geçirebilirken, Arch’da pes etmek heralde hiç olmaması gereken şeylerden birisi.

Ve yine esti. Yine gaza geldim ve yine Virtualbox’ı açıp Arch’ı kurmaya çalıştım. Kuruluma aşina olduğum için sorun yoktu. Ama bir nokta vardı ki gözümden kaçmadı. Kurulum sırasında paketler indirilirken yansılardan çekilen çekirdeğin sürümü 3.4.4 idi. Popüler dağıtımlar (Ubuntu, SuSE, Fedora vs) sürümden sürüme zar zor çekirdek güncelleyebilirken, burada en güncel kararlı çekirdeği görmek ciddi anlamda şaşırttı beni.

Voila! Ve kurulum biter, asıl curcuna başlar. Olay şu ki, rc.conf’dan inittab’a, hosts’dan pacman.conf’a, fstab’tan xorg’a kadar bir çok yapılandırma dosyasına el atmak gerekiyor. Donanım ve internet yapılandırmanıza göre bunları düzenliyorsunuz ki, asıl olay bu konularda biraz bilgili olmaya bakıyor. Disk bölümleri, Xorg yapılandırmaları, masaüstü yöneticisi, giriş yöneticisi, yansılar derken, neyin ne olduğu karışıyor. Zaten beni çileden çıkartıp, pes ettiren olay da burası. Archtr’deki kurulum makalesine sadık kalarak işlemleri tekrar tekrar yaptım (bu da demek oluyor ki en azından 1-2 kere çuvallayıp baştan başladım) ve en sonunda çalışır bir sistem elde edebildim.

arch-desktop

Sistem gayet hızlı ve kararlı çalışıyor. Özellikle paket yöneticisindeki sadelik hoşuma gitti. Nasıl desem, grafiksel bir arayüze ihtiyacım olmadı paket yöneticisi için, konsoldan çatır çutur kullandım rahat bir şekilde. Buna ilaveten yazının başında da bahsettiğim güncel paket yapısı dikkatimi çekti. Başka dağıtımlarda belli yazılımlar için sürümden sürüme atlamak zor olsa da, ki kararlılık söz konusu, Arch’da sonuna kadar güncel paketleri kurup son derece kararlı bir sistem elde etmeyi başarabildim.Yapılandırma olayı ciddi anlamda ilgimi çekti. Çünkü temelinde basit ayarlardan oluşuyor ve 1-2 denemeden sonra olayı ciddi ciddi kavrıyorsunuz.

Şimdilik çok bi’şey kurcalamadım, ama buna ilave yeni yazılarım da olacak. (Olmadı :/ )

Tarih:Genel