İçeriğe geç

OpenVPN Sunucusu Kurulumu ve İstemci ile Bağlanma

Twitter’ın ülke içinden erişiminin engellenmesi, ardından DNS’lerin banlanması derken sonunda gelebileceğimiz en saçma noktaya geldik: Twitter artık IP bazlı bir şekilde engellendi. Bu ne demek? DNS değiştirmek artık bir çözüm değil. Çare VPN… (bkz: çare drogba)

VPN’lere ben şahsen biraz mesafeli duruyorum zira servis sağlayıcıların ne şekilde ve ne kadar süreyle kayıt yaptığı pek belli değil. Kimin ne sıktığına da kolay kolay güvenemeyeceğimden, kendime ait bir sunucuya OpenVPN kurdum ve şimdilik sıkıntısız bir şekilde erişim sağlayabiliyorum. Böylelikle tüm erişim kayıtları direkt olarak benim elimde bulunuyor. Bu yazımda, sunucu kurulumu ve istemci ile bağlantı yapılmasını anlatacağım.

Sunucu tarafında öncelikle OpenVPN sunucusunu kurmamız gerekiyor. Direkt olarak DigitalOcean makalelerinden öğrendiklerimi burada Türkçe anlatarak adım adım işlemleri göstereceğim.

1) OpenVPN sunucu paketini indiriyoruz. Sisteminiz x86 ise ilk komutu, x86-64 ise ikinci komutu verin:

2) İndirdiğimiz paketi kuruyoruz, yine x86’ysa ilk, x86-64 ise ikinci komutu verin:


3) Admin kullanıcısı olan openvpn için parola belirliyoruz:


OpenVPN sunucusunu kurmuş olduk. Admin paneline ulaşmak için bir web tarayıcıdan şuraya giriyoruz:


Kullanıcı girişi için ise:


OpenVPN kullanmak için sunucunuzdaki kullanıcı adıyla bir OpenVPN kullanıcısı açacağız. Bunun için admin paneline girin ve openvpn kullanıcısı ile giriş yapın:

openvpn-admin-login

Panelin sol kısmındaki User Management‘den User Permissions‘a girin:

openvpn-users

Şimdi sunucudaki mevcut Linux kullanıcısıyla aynı isimde bir kullanıcı oluşturacağız. Benim sunucumdaki ‘marjinal1st’ olduğundan örnek olarak bunu kullanacağım:

openvpn-permissions

Ardından yeni kullanıcının aktif olması için, üstte çıkan butona basıp sistemi yeniden yükleyeceğiz:

openvpn-update-server

Sunucu tarafında yapmamız gerekenler bunlar. Şimdi ise bu kullanıcıyla VPN’e nasıl bağlanabileceğimize bakalım. Buradaki ayarları kullanarak direkt olarak şu sitedeki rehberle tüm sistemler için bağlantı kurabilirsiniz:

https://kemgozleresis.org.tr/tr/masaustu/guvenli-internet-baglantisi/vpn/

Ben ise Ubuntu altında basit bir komutla VPN’e bağlanmayı göstereceğim. Bunun için web tarayıcınızı açın ve adres çubuğundan http://SunucuIpAdresi:943 ile web arayüzüne girin:

openvpn-login

Ardından profil dosyanızı indirin. İsterseniz bir altındaki otomatik giriş sağlayan profil dosyasını da kullanabilirsiniz. Şunu unutmayın: Bu profil dosyası sadece giriş yaptığınız kullanıcı içindir, diğerleri için kullanılamaz.

openvpn-profile

Buradan client.ovpn adında bir dosya indireceksiniz. Bu dosyayı herhangi bir yere atın, örneğin ev dizini olabilir. Ardından şu komutla giriş yapın:


Kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazdıktan sonra giriş yapılacaktır.

openvpn-console

VPN’e bağlanmak istediğiniz her sefer bu komutu vermeniz gerecek. İstiyorsanız bunu bir daemon veya bağlantı yöneticilerinden varsayılan bir ayar haline de getirebilirsiniz, orası size kalmış.
Tarih:Genel