Bugün Phoronix’te gezerken Linus Torvalds’ın Nvidia Optimus’la ilgili yönetilen bir soruya verdiği bomba cevabı gördüm. Aslında sadece iyi kötü bir şeyler söylemiş zannettim ama olay öyle değilmiş.
Now we are all sons of ...
Bugün Phoronix’te gezerken Linus Torvalds’ın Nvidia Optimus’la ilgili yönetilen bir soruya verdiği bomba cevabı gördüm. Aslında sadece iyi kötü bir şeyler söylemiş zannettim ama olay öyle değilmiş.
Hayatım boyunca ön yargılı birisiydim. Daima bir şeyler yapmaktan çekinmiştim. Belki de korkuydu sebebi. Olayları akışına bırakamıyordum, mutlaka kesin işler yapıp kesin sonuçlar alıyordum. Ama bir gün bir kitap beni tamamen değiştirecekti.
GNU/Linux ortamında Nvidia Optimus’un ne kadar çileli bir olay olduğunu bilmeyen yok artık. Nvidia’nın bu konuda direkt olarak bir çalışması yok ama Bumblebee ve Ironhide gibi çalışmalar neticesiyle belli başlı işe yarar sonuçlar alınabiliyor.
Kendi bilgisayarım olan Lenovo Y570’i aldığımda tam bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Zira bu bilgisayarda da Nvidia Optimus sistemi kullanılıyor ve işin kötüsü ne Bumblebee ne de Ironhide bu bilgisayarın ACPI tablosunu tanıyamıyor. Dolayısı ile hiç bir şekilde Nvidia Optimus’u kullanamıyordum. Taki Y570 ve Y470 için yazılmış ufak bir modülü bulana kadar. Modülün Linux çekirdeğine eklenmesi için Kernel.org’da hata kaydı mevcut ama beklemek istemiyorsanız kolayca elle yükleyebilirsiniz. Ve ardından rahatça bir şekilde Bumblebee ile kullanabilirsiniz. Başlayalım o zaman 🙂
7Yeni bir Ubuntu ve dahası yeni bir LTS (Uzun Süre Destekli Sürüm) … Her sürümde olduğu gibi yeni paketler, yeni özellikler, yeni teknolojiler. Ubuntu’nun en hoş özelliği bu olsa gerek bence. Yeniliğe en hızlı koşan işletim sistemi, tabi daha da önemlisi GNU/Linux dağıtımı.
Ubuntu 12.04 LTS’yi dizüstü bilgisayarım olan Lenovo Y570 modelinde denedim. Teknik özelliklerine değinmeye gerek görmüyorum ama söylemem gereken önemli bir şey var ki bu dizüstüde Nvidia Optimus sisteminin olması. Önceki Nvidia Optimus yazımı ayriyetten 12.04 için de güncelleyeceğim.